Pojemniki na żywność
Zachowaj smak, oszczędzaj żywność – pojemniki do żywności część I

Pojemniki do przechowywania żywności

Wykorzystanie pojemników na żywność jest bardzo szerokie. Dzięki nim możemy kupować żywność pakowaną w duże opakowania, wbrew pozorom przyniesie nam to spore oszczędności.

Ale na pewno w tym momencie ktoś powie: ale jak ją przechowam?

Odpowiedź na to pytanie jest bardzo prosta: w pojemnikach na żywność. Możemy z nich przechowywać resztki z obiadu, chroniąc je w ten sposób przed zepsuciem. Pojemnik wstawimy do lodówki bez obawy, że zapach jedzenia przeniknie do jej wnętrza. Pojemniki ochronią żywność także przed muchami i molami spożywczymi. Możemy je wykorzystać także do bezpiecznego transportu kanapek do pracy, na piknik do szkoły. W sprzedaży znajdziemy pojemniki z wentylowaną pokrywą; dzięki niej wokół produktu znajdującego się w pojemniku możliwa jest cyrkulacja powietrza.

Sklepy oferują dzisiaj pojemniki spożywcze wykonane z bardzo różnych materiałów, w różnych rozmiarach i stylach. Podejmując decyzję o ich zakupie, wybierajmy pojemniki w różnych wielkościach. Dzięki temu przechowamy w nich większe i mniejsze ilości jedzenia. Do tego zaoszczędzimy pieniądze: kupienie zestawu pudełek będzie nas kosztowało mniej niż zakup kilku pojedynczych.

Jaki kształt wybrać?

Do przechowywania żywności w lodówce i w szafkach kuchennych najlepiej sprawdzą się pojemniki prostokątne. Można je łatwiej ustawić, w ten sposób zaoszczędzimy sporo miejsca.

Pojemniki spożywcze

Co można w nich przechowywać?

W pojemnikach ze stali nierdzewnej, ale także tych plastikowych i ceramicznych możemy przechowywać herbatę, makaron, ryż, kasze, mąkę, czy cukier. Wybierajmy takie, które nie przepuszczają powietrza oraz te, które mają szeroki otwór – powinna się w nim zmieścić miarka. Do długotrwałego przechowywania żywności warto polecić pojemniki wykonane z polipropylenu lub poliwęglanu; są odporne na zarysowania i bardzo szczelne. Do przenoszenia soczystych owoców, zup, napojów wybierzmy pojemniki, które mają uszczelki.

Szklane pojemniki

Ich największą zaletą jest fakt, iż nie wchłaniają one żadnych zapachów. Są przyjazne dla środowiska, ale także i dla nas samych. Nie ma w nich żadnych szkodliwych związków. Nie wchodzą w reakcje z kwasami i tłuszczami. Przechowamy więc w nich kwaśne potrawy, oleje, masło i inne tłuszcze.

Zobacz również
Pojemniki na żywność

Pojemniki z tworzywa Mają wiele zalet: nie tłuką się, są elastyczne. Dzięki przezroczystym ściankom nie musimy ich otwierać, aby sprawdzić ich zawartość. Ich największą zaletą...

Pojemniki do przechowywania żywności Na pewno zdarzyło Wam się nie raz przygotować zbyt dużą ilość jedzenia. Bardzo często duże ilości nie zjedzonych potraw zostają w wielu domach...