Pojemniki na żywność
W czym można przechowywać żywność?

Pojemniki do przechowywania żywności

Na pewno zdarzyło Wam się nie raz przygotować zbyt dużą ilość jedzenia. Bardzo często duże ilości nie zjedzonych potraw zostają w wielu domach po świętach.

Wiele pań domu z pewnością więc zadaje sobie pytanie: czy resztki potraw można zamrozić?

Na pewno tak, ale tutaj znów pojawi się problem: w co możemy żywność spakować przed schowaniem jej do zamrażarki?

Czy można do tego celu wykorzystać zwykłe garnki, pierwszy lepszy pojemnik, czy jednorazową reklamówkę ze sklepu?

Otóż nie. Nie nadają się one ani do przechowywania, ani też do mrożenia, ani tym bardziej do odgrzewania w kuchence mikrofalowej.

Plastikowe pojemniki na żywność

Plastikowe pojemniki, w których zamierzamy przechowywać żywność muszą mieć specjalne oznaczenia. Tylko z takich pojemników nie będą się uwalniać szkodliwe substancje. Wiele z nich może być przyczyną chorób nowotworowych, inne zaś bardzo niekorzystnie wpływają na pracę hormonów. Do ponownego wykorzystania nie nadają się także pojemniki po margarynie, jogurtach, serkach, czy lodach. Oczywiście, nie każdy plastikowy pojemnik jest zły. Na rynku dostępne są opatrzone certyfikatami opakowania specjalnie przeznaczone na żywność.

Pojemnik próżniowy

Przykładem tego typu bezpiecznych pojemników są opakowania próżniowe. W tego typu pojemnikach przechowamy wiele produktów,w tym także te, które zawierają tłuszcze. W pojemnikach próżniowych nie ma powietrza, które powoduje jełczenie tłuszczy. Jeżeli chcemy mieć pewność, że wybrane przez nas pojemniki plastikowe są całkowicie bezpieczne, wybierzmy te, które mają certyfikat wydany przez Państwowy Zakład Higieny. Na bezpiecznych pojemnikach ich producenci zamieszczają informację, czy mogą one służyć do mrożenia i podgrzewania potraw. Jeżeli tak, to powinna się znaleźć również informacja o tym, w jakim zakresie temperatur można je stosować.

Produkty spożywcze możemy przechowywać również w ceramicznych lub szklanych pojemnikach. Są na pewno bezpieczne i ekologiczne, nadają się do mrożenia i odgrzewania. Na rynku dostępne są także pojemniki metalowe, ale nie można w nich przechowywać kwaśnych potraw. Do przechowywania kwaśnych potraw nie nadają się także pojemniki gliniane. Tego typu potrawy najlepiej jest przechowywać w pojemnikach szklanych.

Zobacz również
Pojemniki na żywność

Pojemniki do przechowywania żywności Wykorzystanie pojemników na żywność jest bardzo szerokie. Dzięki nim możemy kupować żywność pakowaną w duże opakowania, wbrew pozorom...

Pojemniki z tworzywa Mają wiele zalet: nie tłuką się, są elastyczne. Dzięki przezroczystym ściankom nie musimy ich otwierać, aby sprawdzić ich zawartość. Ich największą zaletą...