Pojemniki na żywność
Zachowaj smak, oszczędzaj żywność – pojemniki do żywności część II

Pojemniki z tworzywa

Mają wiele zalet: nie tłuką się, są elastyczne. Dzięki przezroczystym ściankom nie musimy ich otwierać, aby sprawdzić ich zawartość. Ich największą zaletą jest niska cena. Są łatwe do utrzymania w czystości, nadają się do podgrzewania potraw lub rozmrażania w kuchenkach mikrofalowych. Mają oczywiście także i wady. Pojemniki z tworzywa łatwo wchłaniają zapachy, mają niższą odporność na wysoką temperaturę (pod jej wpływem mogą się odkształcać), odbarwiają się, są szkodliwe dla środowiska naturalnego.

Pojemniki metalowe

Ze względu na wyższą cenę nie cieszą się popularnością wśród konsumentów. W metalowych puszkach możemy przechowywać herbatę, kawę. Są idealne do przechowywania kruchych ciasteczek i świątecznych pierniczków. Ich inne zalety to odporność na uszkodzenia mechaniczne – nie da się ich stłuc. Są znacznie lżejsze od pojemników szklanych. Ich pokrywki mocowane są na gwintach lub zatrzaskach.

Pojemniki metalowe nie są jednak pozbawione wad. Przede wszystkim rdzewieją pod wpływem związków mocno zasadowych, wilgoci i kwasów. Rdza może pojawić się nie tylko na zewnątrz, ale także w ich wnętrzu. Nie są przezroczyste, nie otwierając ich nie sprawdzimy, jak jest ich zawartość. Nie nadają się do stosowania w kuchenkach mikrofalowych.

Pojemniki z ceramiki

Zaletą tych pojemników jest przede wszystkim fakt, iż nie wchłaniają one wilgoci. Mają wysokie walory estetyczne, są bardzo dekoracyjne. Ale ich wadą jest cena oraz duża podatność na uszkodzenia mechaniczne.

Posiłki w pojemniku

Pora na podsumowanie

Za najbardziej uniwersalne i zarazem wyjątkowo ekologiczne można uznać szklane pojemniki. Można w nich nie tylko przechowywać potrawy, ale podawać je także na stół. Ich wadą jest niska odporność na uszkodzenia mechaniczne. Zaletą naczyń z tworzyw jest niska cena. Są idealne do przechowywania produktów o dużej objętości oraz produktów o sypkiej konsystencji. Naczynia metalowe warto polecić jako najlepsze do transportowania ciepłych potraw.

Niezależnie, jaki rodzaj pojemników wybierzemy, wszystkie powinniśmy myć ręcznie. Ostre szczotki oraz mycie w zmywarce szczególnie nie służą pojemnikom plastikowym. Nieprzyjemny zapach możemy bardzo ostrożnie usunąć wybielaczem stosując na dziesięć części wody jedną część wybielacza.

Zobacz również
Pojemniki na żywność

Pojemniki do przechowywania żywności Wykorzystanie pojemników na żywność jest bardzo szerokie. Dzięki nim możemy kupować żywność pakowaną w duże opakowania, wbrew pozorom...

Pojemniki do przechowywania żywności Na pewno zdarzyło Wam się nie raz przygotować zbyt dużą ilość jedzenia. Bardzo często duże ilości nie zjedzonych potraw zostają w wielu domach...