Poradnik
Jogurtownica

Wszyscy dietetycy powtarzają, że co do zasady jogurty są cenne dla nasz i warto z nich korzystać. Wiele osób jest przekonanych, że samemu nie da się ich przygotowywać, ale nie jest to prawda. Jeśli mamy jogurtownicę możemy mieć spokojnie swój smaczny jogurt domowy.

Jogurtownica

To sprzęt, który tak naprawdę jest prosty i dobrze się sprawdzi. Te jogurty jakie kupujemy w sklepach mają wydłużoną ważność a to jak wiadomo będzie się wiązać bezpośrednio z tym, że zniszczone będą probiotyki, a wiec proces naturalnej fermentacji będzie zaburzony. Producenci dodają również wiele chemicznych składników, sztuczne zagęstniki oraz elementy odpowiadające za poprawę smaku. Natomiast ten w domu przygotowywany jogurt będzie miał wiele probiotyków i nie będzie tam chemii, dlatego dla organizmu będzie tak wartościowy.

Co to takiego - jogurtownica?

To stosunkowo proste urządzenie, które pozwoli nam utrzymywać odpowiednią temperaturę mleka w czasie, gdy będzie dochodziło do jego ukwaszenia, a wiec gdy będą tam się znajdować aktywne bakterie. Produkcja domowego jogurtu to mniej więcej od 6 do 10 godzin. Obecnie dostępne urządzenia są mocno zróżnicowane.

Będzie można wybrać albo jeden sprzęt, który ma kilka kubeczków o pojemności 150-210 ml albo też jeden duży np. litrowy pojemnik. Zanim kupimy urządzenie powinniśmy pomyśleć co akurat dla nas będzie dobrym rozwiązaniem. Dla rodziny wydaje się, że jeden duży pojemnik jest lepszy. Osoba samotna nie będzie w stanie z niego skorzystać, dlatego system z kubełkami będzie dla niej odpowiedni.

Domowy jogurt

Funkcje urządzenia

W tym sprzęcie mamy dwie podstawowe funkcje. Powinno się uzyskać w nim dobrą temperaturę do przygotowania jogurtu, która potem musi być utrzymywana, tak by stale następował proces namnażania bakterii. Niektóre sprzęty mają timer i to on będzie kontrolował proces i w odpowiednim momencie wyłączy urządzenie.

Co jest ważne przy zakupie?

Jeśli chcemy wybrać takie urządzenie z jednym pojemnikiem dobrze będzie się zainteresować tym czy będzie dostępna tam również pokrywka. To istotna sprawa, ponieważ dzięki temu można spokojnie przechowywać sobie w lodówce taki właśnie jogurt. Dobrze jest, gdy urządzenie będzie można również myć w zmywarce. Niektóre sprzęty mogą mieć także kontrolne lampki informujące o tym jak sprzęt pracuje.

Przygotowanie jogurtu

Jeśli ktoś chce przygotować jogurt musi mieć mleko oraz biojogurt, który będzie również stanowił źródło bakterii. Nie można w tym urządzeniu stosować produktów UHT. Pamiętajmy, że im bardziej tłuste będzie mleko tym jogurt będzie bardziej gęsty. Tak samo będzie można przygotowywać także kefir.

Zobacz również
Poradnik

Zarówno świeżo wyciśnięte soki owocowe, jak i te, które powstają z wykorzystaniem warzyw, możemy uznać za rodzaj naturalnej multiwitaminy. Można na nie liczyć wówczas, gdy zależy nam...

Pojemniki na jedzenie Bardzo wiele artykułów, głównie kosmetyki i buty, kupujemy powodowani nie tylko potrzebą, ile nagłym impulsem. Wśród tych artykułów jest także żywność...

Cynamon Cynamon (Cinnamomum verum) to drzewo zaliczane do rodziny Lauraceae. Rośnie ono w Indiach, Indonezji, Brazylii, Wietnamie, Egipcie oraz na Sri Lance. Poddając korę drzewa suszeniu...