Poradnik
Podstawy sokoterapii dla każdego

Zarówno świeżo wyciśnięte soki owocowe, jak i te, które powstają z wykorzystaniem warzyw, możemy uznać za rodzaj naturalnej multiwitaminy. Można na nie liczyć wówczas, gdy zależy nam na wszystkich niezbędnych minerałach dostarczanych do naszego organizmu, nie da się jednak ukryć, że są nieocenione również wówczas, gdy w grę wchodzi odżywianie komórkowe.

Picie takich soków jest też sprawdzonym sposobem na oczyszczanie organizmu z toksyn. Pomaga w leczeniu wielu schorzeń i przynosi szereg korzyści prozdrowotnych bez względu na to, w jakim jesteśmy wieku.

Zawartość witamin

Właściwości odżywcze świeżo wyciskanych soków są zbliżone do tych, z jakimi mamy do czynienia w przypadku samych owoców i warzyw. Oczywiście, istnieją też pewne różnice, z których najważniejsza odnosi się do ilości błonnika w sokach. W niektórych schorzeniach, takich, jak choćby choroba wrzodowa, ma to kolosalne znaczenie. Soki mają też takie same ilości składników odżywczych i witamin, jak warzywa, choć jeśli zależy nam na optymalnej zawartości przeciwutleniaczy i enzymów, musimy liczyć się z tym, że jest ona, w pewnym stopniu, uzależniona od sposobu ich przygotowania.

Sokowirówka

Jeśli zależy nam na świeżym soku, możemy skorzystać z wielu urządzeń, które pozwalają nam na jego pozyskanie. W zdecydowanej większości przypadków pierwszym skojarzeniem są sokowirówki.

Świeżo wyciskane soki

Ich największą zaletą jest atrakcyjność cenowa sprawiająca, że możemy je spotkać w niemal każdym polskim domu. Niestety, musimy liczyć się również z istnieniem szeregu ograniczeń. Najpoważniejsze wiąże się z charakterem ich pracy.

Wiele składników soków to składniki bardzo delikatne, a drastyczne oddziaływanie na nie sokowirówki sprawia, że nie można cieszyć się ich pełnią. Podczas wirowania sokowirówka wytwarza bardzo wysoką temperaturę, a ta może sprawić, że zarówno antyoksydanty, jak i enzymy będą się utleniały. Soki nadal są smaczne, mają jednak znacznie mniejszą wartość odżywczą niż moglibyśmy tego oczekiwać.

Wyciskarka do soków

W związku z tym znacznie lepszym rozwiązaniem jest skorzystanie z wyciskarki, która pracuje na wysokich obrotach i pozwala na uzyskani maksymalnej ilości składników odżywczych. Niestety, wyciskarki mają niższą wydajność, a ich cena jest znaczne wyższa niż ma to miejsce w przypadku sokowirówek. Bez względu na to, jakie urządzenie wykorzystujemy, powinniśmy pamiętać o tym, że soki powinny być wyciskane bezpośrednio przed ich spożyciem. Im dłużej czekają na wypicie, tym mniej są wartościowe.

Zobacz również
Poradnik

Wszyscy dietetycy powtarzają, że co do zasady jogurty są cenne dla nasz i warto z nich korzystać. Wiele osób jest przekonanych, że samemu nie da się ich przygotowywać, ale nie jest to...

Pojemniki na jedzenie Bardzo wiele artykułów, głównie kosmetyki i buty, kupujemy powodowani nie tylko potrzebą, ile nagłym impulsem. Wśród tych artykułów jest także żywność...

Cynamon Cynamon (Cinnamomum verum) to drzewo zaliczane do rodziny Lauraceae. Rośnie ono w Indiach, Indonezji, Brazylii, Wietnamie, Egipcie oraz na Sri Lance. Poddając korę drzewa suszeniu...