Poradnik
10 powodów dla których warto dodawać cynamon do potraw

Cynamon

Cynamon (Cinnamomum verum) to drzewo zaliczane do rodziny Lauraceae. Rośnie ono w Indiach, Indonezji, Brazylii, Wietnamie, Egipcie oraz na Sri Lance. Poddając korę drzewa suszeniu, otrzymuje się aromatyczną przyprawę. Wyjątkowy aromat i niezwykle charakterystyczny smak cynamonu sprawia, że w naszej kuchni jest on bardzo częstym gościem. Wskazać można aż cztery główne odmiany cynamonu. Mimo to największą popularnością cieszą się dwie: cynamon cejloński oraz cynamon Cassia. Najbardziej ceniony, a zarazem najdroższy jest cynamon cejloński, który charakteryzuje się bardzo przyjemnym słodkim smakiem.

Laski cynamonu tego gatunku są bardzo miękkie. W efekcie ich zmielenie nie nastręcza żadnych trudności. Cynamon cejloński można kupić jedynie w specjalistycznych sklepach. Cassia to cynamon o wiele twardszy. Charakteryzuje go również ciemniejszy kolor. W naszych sklepach można kupić najczęściej cynamon właśnie tej odmiany.

Zastosowanie cynamonu

Cynamon to jedna z najstarszych przypraw. Wzmianki o nim znaleźć można już w księgach Starego Testamentu. Od najdawniejszych czasów ceniono go za właściwości lecznicze. Tradycyjna medycyna chińska sięgała po niego w przypadku przeziębień, wzdęć, nudności, biegunki, a nawet bolesnych miesiączek. Cynamon skutecznie dodaje również energii, co bez wątpienia przyczyniło się do jego ogromnej popularnością. Rozgrzewa również organizm i poprawia krążenie.

Cynamon właściwości

Cynamon dostarcza dużych ilości manganu, wapnia, żelaza oraz błonnika. Prowadzone badania pokazały, że już pół łyżeczki cynamonu spożywane każdego dnia pomaga obniżać poziom złego cholesterolu. Znaleźć można badania, które sugerują, że cynamon pomaga regulować poziom cukru we krwi. Jest to szczególnie ważne dla osób, które zmagają się z cukrzycą. Jedno z pierwszych badań na ten temat znaleźć można w dzienniku medycznym Diabetes Care z 2003 roku.

Cynamon pomaga również leczyć infekcji drożdży. Naukowcy z US Department of Agriculture dowiedli, że cynamon ogranicza namnażanie się komórek nowotworowych, co jest niewątpliwym naprawdę ważnym odkryciem. Udało się również potwierdzić, że pół łyżeczki cynamonu spożywane z łyżeczką miodu codziennie rano jeszcze przed zjedzeniem śniadania uśmierza ból stawów. Już tygodniowa kuracja przynosi ogromną ulgę.

Działanie cynamonu

Zapach cynamonu

Przyjemny zapach cynamonu korzystnie wpływa na pamięć oraz inne funkcje poznawcze. Naukowcy pracujący na Kansas State University dowiedli, że ta aromatyczna przyprawa skutecznie zabija bakterie E.coli. Prowadzone badania laboratoryjne wykazały, że cynamon posiada również właściwości przeciwgrzybicze oraz antybakteryjne. Dodając go do żywności, hamujemy rozwój bakterii, a tym samym opóźniamy psucie się żywności. W efekcie cynamon można uznać za naturalny konserwant.

Olejek oraz kora cynamonu sprawdzają się w walce z trądzikiem. Sprawiają, że ropne wypryski goją się, a cera staje się jaśniejsza. Pomagają również zapobiegać powstawaniu plam trądzikowych. Nie można zapomnieć, że cynamon to również niesamowita przyprawa, dzięki której nasze dania zyskują niesamowity smak i wyjątkowy aromat.

Kiedy powinno się zmniejszyć ilość spożywanego cynamonu?

Ilość spożywanego cynamonu muszą przede wszystkim ograniczyć osoby zmagające się z cukrzycą oraz zażywające leki wpływające na poziom glukozy oraz insuliny we krwi. W cynamonie znajduje się kumaryna, która w nadmiarze może prowadzić do uszkodzenia wątroby. Dlatego z ilością spożywanego cynamonu nigdy nie należy przesadzać. Trzeba pamiętać, że ilość kumaryny jest różna w różnych odmianach cynamonu. Określenie dokładnej ilości tego składnika jest więc bardzo trudne.

Zobacz również
Poradnik

Zarówno świeżo wyciśnięte soki owocowe, jak i te, które powstają z wykorzystaniem warzyw, możemy uznać za rodzaj naturalnej multiwitaminy. Można na nie liczyć wówczas, gdy zależy nam...

Wszyscy dietetycy powtarzają, że co do zasady jogurty są cenne dla nasz i warto z nich korzystać. Wiele osób jest przekonanych, że samemu nie da się ich przygotowywać, ale nie jest to...

Pojemniki na jedzenie Bardzo wiele artykułów, głównie kosmetyki i buty, kupujemy powodowani nie tylko potrzebą, ile nagłym impulsem. Wśród tych artykułów jest także żywność...