Przechowywanie żywności
W czym przechowywać żywność: w szkle, czy w plastiku?

Pojemniki do przechowywania

Pojemniki, które są przeznaczone do przechowywania żywności są trwałe, estetyczne, a przy tym bardzo praktyczne. Chronią pożywienie przed światłem i wilgocią. Najbardziej popularne są plastikowe lub szklane. Każde z nich mają swoje zalety i wady. Jeżeli jednak chodzi i trwałość, funkcjonalność i walory estetyczne, to zbytnio od siebie się nie różnią. Zupełnie jednak inaczej przedstawia się kwestia ich wpływu na nasze zdrowie i na środowisko, w którym żyjemy.

Pojemniki z tworzyw sztucznych

Do produkcji pojemników na żywność mogą zostać użyte różne rodzaje tworzyw sztucznych. Jedne z nich są obojętne dla naszego zdrowia i środowiska naturalnego, inne są szkodliwe. Dlatego kupując pojemniki do przechowywania żywności zwróćmy uwagę, jaki kod został umieszczony na ich dnie. Siedmiocyfrowe oznaczenie pozwoli nam zorientować się, z jakiego rodzaju tworzywa wykonany został wybrany przez nas pojemnik.

Pojemniki plastikowe na żywność

Najbardziej bezpieczne dla konsumentów są pojemniki plastikowe do produkcji, których użyto tworzywa oznaczonego cyframi: 1, 2, 4, 5. Pod tymi cyframi kryją się (wymieniamy kolejno): politereftalan etylenu, polietylen mający dużą gęstość, polietylen, który ma małą gęstość oraz polipropylen. Pojemniki, na których znajduje się cyfra 6 lepiej sobie darujmy. Wykonano je z polistyrenu. Tworzywo to emituje związki, które są dla nas toksyczne. Powinniśmy wystrzegać się także kupowania pojemników, które oznaczono cyframi 3 oraz 7. Cyfry te świadczą o tym, że w ich składzie może znajdować się bisfenol A. Na tych, które go nie zawierają powinien znajdować się napis: BPA free.

Świeże jedzenie

Bisfenol A jest substancją toksyczną; może być ona jedną z przyczyn schizofrenii, depresji i chorób nowotworowych. Być może jest ona także odpowiedzialna za otyłość. Konsumenci bardzo chętnie wybierają pojemniki z tworzyw sztucznych, gdyż są odporne na wysoką temperaturę oraz na uszkodzenia. Jeżeli chcemy wykorzystywać je do podgrzewania gotowych dań w kuchence mikrofalowej powinniśmy wybrać takie, na których producent umieścił informację, że możliwe jest ich wykorzystanie w tym rodzaju kuchenek. Do zalet plastikowych pojemników należą także: wysoka wytrzymałość, odporność na korozję, przystępna cena.

Szklany pojemnik na żywność

Są odporne na wysoką temperaturę i nie zawierają żadnych substancji, które mogą negatywnie wpływać na nasze zdrowie i środowisko naturalne. Można w nich przechowywać zimną i ciepłą żywność zarówno o konsystencji ciekłej, jak i stałej.

Zobacz również
Przechowywanie żywności

Pojemniki próżniowe Żywność przechowywana w tradycyjnych pojemnikach traci swoją świeżość bardzo szybko. Jeżeli chcemy jej świeżość przedłużyć nawet pięciokrotnie...