Przechowywanie żywności
O próżniowym przechowywaniu żywności

Pojemniki próżniowe

Żywność przechowywana w tradycyjnych pojemnikach traci swoją świeżość bardzo szybko. Jeżeli chcemy jej świeżość przedłużyć nawet pięciokrotnie, powinniśmy ją przechowywać próżniowo. Metoda próżniowa sprawia, że żywność nie ma kontaktu z powietrzem. Pakując żywność próżniowo uniemożliwimy rozwój bakterii. Dodatkowo zmianie nie ulegnie jej smak i wygląd.

Jakie są jeszcze zalety próżniowego przechowywania żywności?

W jaki sposób powinno się w prawidłowy sposób przechowywać żywność?

Jakie są zalety próżniowego pakowania produktów żywnościowych?

Do najważniejszych zalet próżniowego pakowania jedzenia wypada zaliczyć:

Brak kontaktu z powietrzem, które pochłania z nich wilgoć  – żywność wilgotna dzięki temu nie wysycha;

Produkty suche (na przykład cukier) nie wchłaniają znajdującej się w powietrzu wilgoci, dzięki temu nie twardnieją; nie jełczeją oleje i inne tłuszcze – dzięki brakowi powietrza, które odpowiada za proces jełczenia tłuszczy;

Brak możliwości zanieczyszczenia żywności przez insekty – pozbawione powietrza nie przeżyją;

Szybka możliwość zamarynowania ryb i mięsa;

Oszczędność pieniędzy – pakując żywność próżniowo możemy ją dłużej przechować, w efekcie mniej ulegnie zepsuciu i trafi do kosza na śmieci.

Przechowywanie żywności

Prawidłowe przechowywanie żywności

Decydując się na próżniowe przechowywanie żywności w warunkach domowych możemy skorzystać z kilku metod. Na rynku dostępne są specjalne, bardzo wygodne urządzenia, którymi możemy usunąć powietrze z pojemników, do których chowamy żywność. Umożliwiają to specjale torebki z plastiku wyposażone w wachlarzyk umożliwiający usunięcie powietrze i dopasowanie ich kształtu do kształtu produktu. Nie możemy jednak zapomnieć, że próżniowe pakowanie żywności zwalnia nas z konieczności przechowywania jej w lodówce.

Także w zapakowanej próżniowo żywności znajdzie się pewna ilość wilgoci oraz inne składniki, które sprawią, że przechowywana w wysokiej temperaturze żywność ulegnie zepsuciu. Są produkty, które nawet zapakowane próżniowo należy przechowywać w niskiej temperaturze. Dzięki próżniowemu pakowaniu żywności przedłużymy trwałość niektórych produktów. Stanie się to możliwe dzięki temu, że ich kontakt z powietrzem zostanie ograniczony do koniecznego minimum.

Zobacz również
Przechowywanie żywności

Pojemniki do przechowywania Pojemniki, które są przeznaczone do przechowywania żywności są trwałe, estetyczne, a przy tym bardzo praktyczne. Chronią pożywienie przed światłem i...