Rodzaje pojemników spożywczych
Czym powinniśmy się kierować, wybierając plastikowe pojemniki na żywność?

Niewłaściwe przechowywana żywność bardzo szybko traci swoją świeżość. Właściwe przechowywanie produktów spożywczych ułatwią nam plastikowe pojemniki na żywność. W sklepach jest mnóstwo różnego rodzaju pojemników. Znajdziemy w nich takie, które idealnie nadają się do zamrażania żywności, do jej przechowywania w lodówce, ale również i takie, które sprawdzą się do jej przenoszenia.

Na co jednak powinniśmy zwrócić uwagę przy ich wybieraniu?

Rodzaje pojemników

Pierwszą rzeczą, na którą trzeba zwrócić uwagę przy wyborze pojemnika na żywność jest jego wielkość. Nie może on mieć zbyt dużej pojemności w stosunku do ilości żywności, którą będziemy w nim przechowywać. W zbyt dużym pojemniku zgromadzi się duża ilość powietrza, a jak wszyscy doskonale wiemy, jest ono jednym z czynników, które powodują, że żywność psuje się szybciej. Zwróćmy także uwagę na jego kształt. Najlepsze pojemniki na kanapki do pracy lub do szkoły to te, które mają kształt prostokąta i zaokrąglone brzegi.

Taki pojemnik bez trudu zmieści się w damskiej torebce, plecaku lub w neseserze. Jeśli planujemy zabrać ze sobą do pracy sos z dodatkiem mięsa lub sałatkę, lepiej sprawdzą się kwadratowe lub okrągłe pojemniki. Powinny one być bardzo szczelne, ich zawartość nie może wyciec, nie powinny też wydobywać się z nich żadne zapachy.

Zamrażanie żywności

Plastikowe pojemniki – oznaczenia

Wybierając pojemniki na żywność koniecznie trzeba zapoznać się z umieszczonymi na nich oznaczeniami. Niektóre z nich nie nadają się bowiem do przechowywania żywności.

Pojemniki całkowicie bezpieczne dla naszego zdrowia są oznaczone symbolami: 05 PP i 02 HDPE.

Trochę mniejszym poziomem bezpieczeństwa wyróżniają się pojemniki, które oznaczono symbolami: 04 PE-LD.

Pojemniki, które zostały oznaczone 06 PS i 07, 03 PVC oraz 04 PE-PET nie nadają się do przechowywania w nich żywności.

Zostały one wyprodukowane z materiałów, które zawierają szkodliwe dla naszego zdrowia substancje. Emitują także trujące związki, które mogą bardzo źle wpłynąć na nasz organizm. Warto o tym pamiętać i koniecznie sprawdzać, jakie oznaczenia zostały umieszczone na pojemnikach na żywność.

Zobacz również
Rodzaje pojemników spożywczych

Jednym z najbardziej zdrowych sposobów przechowywania żywności jest jej zamrażanie. Mrożąc żywność unikniemy straty zawartych w niej składników odżywczych oraz zachowamy jej walory...

Pojemniki do przechowywania żywności Możemy trzymać je w szafkach kuchennych, czy też wstawić do lodówki. Możemy wykorzystać je do transportowania żywności, a niektóre z nich...