Rodzaje pojemników spożywczych
Jakie wybierać pojemniki, aby przechowywać w nich żywność?

Pojemniki do przechowywania żywności

Możemy trzymać je w szafkach kuchennych, czy też wstawić do lodówki. Możemy wykorzystać je do transportowania żywności, a niektóre z nich nadają się także do odgrzewania jedzenia w kuchenkach mikrofalowych oraz do zapiekania.

Które z dostępnych na rynku opakowań można wykorzystać, jako pojemniki do przechowywania, które z nich przydadzą się do zrobienia zapiekanki?

Wybierając pojemniki do przechowywania żywności pamiętajmy, że trzeba je dobrać do rodzaju żywności, którą planujemy w nich przechować.

Pojemniki z tworzywa sztucznego

Są niezwykle popularne. Dobrze wyprofilowana pokrywka większości z nich umożliwia łatwe ich otwarcie. Jednocześnie umieszczona w nich żywność jest dobrze chroniona przed wilgocią i owadami. Możemy je postawić na blacie kuchennych szafek lub wstawić je do lodówki. Zdecydowana większość plastikowych pojemników jest dostosowana do używania w niskich, jak też w wysokich temperaturach. Mogą być myte w zmywarce (zaleca się jednak mycie ręczne) oraz stosowane w kuchenkach mikrofalowych.

Marnowanie jedzenia

Przechowywanie żywności

Szczególnie polecanym rodzajem pojemników do żywności są porcelanowe i szklane. Nie wchodzą one w reakcje z przechowywanymi w nich produktami, można w nich przechowywać praktycznie wszystkie produkty. Wyposażone w szczelne korkowe bądź szklane pokrywki mogą nam służyć jako pojemniki na przyprawy, groch, kaszę, ryż, makarony, mąkę, czy cukier. Szczelne, w wielu przypadkach hermetyczne zamknięcia powodują, że żywność nie wysycha, ani nie ciągnie też wilgoci. Zdecydowanie największą popularnością cieszą się pojemniki z tworzywa sztucznego. Decydując się na ich zakup sprawdźmy, czy można przechowywać w nich żywność. Na takich pojemnikach umieszczona jest ikona widelca i kieliszka.

Dobrze byłyby, aby pojemniki miały atest wydany przez Państwowy Zakład Higieny. Od pewnego czasu w sprzedaży dostępne są także pojemniki silikonowe. Przechowamy w nich żywność w lodówce. Możemy ich użyć także jako pojemników na domowe mrożonki. Odgrzejemy w nich także gotowe potrawy w kuchence mikrofalowej lub w piekarniku. Kanapki do pracy, do szkoły lub na piknik możemy zapakować w papierowe torebki. Ale nie nadają się one do przechowywania takich produktów, jak kasze, czy mąka.

Zobacz również
Rodzaje pojemników spożywczych

Jednym z najbardziej zdrowych sposobów przechowywania żywności jest jej zamrażanie. Mrożąc żywność unikniemy straty zawartych w niej składników odżywczych oraz zachowamy jej walory...

Niewłaściwe przechowywana żywność bardzo szybko traci swoją świeżość. Właściwe przechowywanie produktów spożywczych ułatwią nam plastikowe pojemniki na żywność. W sklepach jest...