Rodzaje pojemników spożywczych
Kilka słów o pojemnikach do mrożenia żywności

Jednym z najbardziej zdrowych sposobów przechowywania żywności jest jej zamrażanie. Mrożąc żywność unikniemy straty zawartych w niej składników odżywczych oraz zachowamy jej walory smakowe. Oczywiście żywności nie można mrozić używając przypadkowych pojemników. Powinno się do tego celu wykorzystywać specjalne pojemniki, które są bardzo praktyczne. Nie możemy zapomnieć, że o tym, czy mrożonki przygotowane w domowych warunkach zachowają dobry smak i aromat zadecyduje szereg bardzo różnych czynników.

Zamrażanie żywności

Jednym z najważniejszych jest właściwa temperatura; w niższej proces zamrażania trwa o wiele krócej. Im niższa jest temperatura mrożenia, tym mrożonki zawierają więcej składników odżywczych. Ale na jakość domowych mrożonek wpłyną także użyte przez nas do zamrażania pojemniki. Wybierając je musimy zwrócić przede wszystkim uwagę, czy są one szczelne. Odcięcie dostępu powietrza do zamrażanych warzyw, owoców, mięs jest niezwykle ważne. Niska temperatura oraz brak powietrza sprawia, że proces psucia się żywności zostanie zahamowany.

W takich warunkach bakterie nie będą mogły się namnażać, zostanie także zatrzymany proces rozkładu białek. Dzięki szczelnym opakowaniom zamrożona żywność będzie zawierała niemal taką samą ilość składników odżywczych, co świeża. Na mrożonki powinniśmy wybierać tylko takie pojemniki, których objętość zmienia się wraz z postępującym procesem zamrażania.

Opakowania na żywność

Przechowywanie mrożonek

Do pakowania mrożonych produktów idealnie nadaje się folia celofanowa lub aluminiowa. Do mrożenia żywności możemy wykorzystać także różnego rodzaju pojemniki. Sprawdzą się one przy mrożeniu warzyw, owoców, ciast czy podzielonego na mniejsze kawałki mięsa. Decydując się zamrażać żywność w pojemnikach plastikowych, nie możemy zapomnieć, że będziemy musieli ją rozmrozić. W wielu domach mrożonki rozmraża się wstawiając je do kuchenki mikrofalowej. Ale takie odmrażanie nie jest zalecane.

Plastikowe pojemniki pod wpływem wysokiej temperatury mogą się odkształcić, będą nadawały się jedynie do wyrzucenia. Nie poleca się mrożenia żywności zapakowanej w papier pakowy lub w pergamin. W zamrażarce pojemniki z mrożonkami starajmy się układać możliwie, jak najciaśniej. W dobrze dobranych pojemnikach domowe mrożonki nie wyschną, nie zostaną też uszkodzone.

Zobacz również
Rodzaje pojemników spożywczych

Niewłaściwe przechowywana żywność bardzo szybko traci swoją świeżość. Właściwe przechowywanie produktów spożywczych ułatwią nam plastikowe pojemniki na żywność. W sklepach jest...

Pojemniki do przechowywania żywności Możemy trzymać je w szafkach kuchennych, czy też wstawić do lodówki. Możemy wykorzystać je do transportowania żywności, a niektóre z nich...